Consolidatie is het samenvoegen van individuele jaarrekeningen tot één geconsolideerde jaarrekening. Hierbij worden de financiële gegevens van een groep bedrijven gepresenteerd alsof het één bedrijf is. Het simpelweg optellen van de cijfers op de balans en winst- en verliesrekening van de verschillende bedrijven is niet voldoende. Er moeten eliminatieboekingen worden gemaakt om tot deze geconsolideerde jaarrekening te komen. Deze eliminatieboekingen verwijderen alle onderlinge verhoudingen op de balansen en winst- en verliesrekeningen van de bedrijven binnen de groep. Naast een geconsolideerde jaarrekening kan het ook gaan om geconsolideerde tussentijdse cijfers of afgeleide rapportages.

Wanneer consolideren?

In Nederland is het vereist dat een groepshoofd (moedermaatschappij) een geconsolideerde jaarrekening opstelt waarin alle groepsmaatschappijen (dochtermaatschappijen) zijn opgenomen. Voor een dochteronderneming zijn de volgende elementen van belang:

  • Economische eenheid;
  • Centrale leiding;
  • Organisatorische verbondenheid.

Het bepalen van de consolidatiekring (de bedrijven die moeten worden opgenomen in de consolidatie) is niet altijd eenvoudig. Er zijn verschillende uitzonderingen waarbij het raadzaam is om de wet of een accountant te raadplegen om zeker te zijn:

  • Of consolidatie vereist is;
  • Welke bedrijven moeten worden opgenomen in de consolidatiekring.

Naast de wettelijke verplichting kan het opstellen van een geconsolideerde jaarrekening ook inzicht geven in de resultaten van de gehele groep, waardoor er vrijwillig voor wordt gekozen.

Eliminatieboekingen

Vaak moeten er vijf soorten eliminatieboekingen worden gemaakt:

  • Het elimineren van de deelneming;
  • Het elimineren van de winst/verlies van dochterondernemingen;
  • Het elimineren van de rekening-courant verhoudingen;
  • Het elimineren van de rente op deze rekening-courant verhoudingen;
  • Het elimineren van interne leveringen.

Het maken van deze eliminerende boekingen is vaak nodig om tot een geconsolideerde jaarrekening te komen.

Volledige of gedeeltelijke consolidatie?

Bij een volledige consolidatie oftewel integrale consolidatie worden de balans- en winst- en verliesrekeningen van alle bedrijven voor 100% meegenomen in de geconsolideerde jaarrekening. Dit betekent dat als een moedermaatschappij slechts 55% van de aandelen van een dochteronderneming bezit, de cijfers van de dochteronderneming voor 100% worden opgenomen in de geconsolideerde jaarrekening. De resterende 45% van de activa, passiva, opbrengsten en kosten die niet in het bezit zijn van de moedermaatschappij worden gecorrigeerd door een aandeel van derden op te nemen in de balans en winst- en verliesrekening.

Bij gedeeltelijke consolidatie, ook bekend als partiële of proportionele consolidatie, worden de cijfers van een dochteronderneming meegenomen op basis van het percentage aandelen dat de moedermaatschappij bezit in deze dochteronderneming. Deze methode wordt gebruikt wanneer de moedermaatschappij niet voor 100% eigenaar is van de dochteronderneming. Deze consolidatiemethode wordt in de praktijk echter minder vaak toegepast.

Consolidatievrijstelling

Er gelden een aantal situaties waarin een rechtspersoon die aan het hoofd van de groep staat geen geconsolideerde jaarrekening hoeft op te stellen. Dit geldt onder meer als:

  • Op geconsolideerde basis de groep de grenzen voor een kleine rechtspersoon niet overschrijdt (balanstotaal: < € 6 miljoen, omzet: < € 12 miljoen en werknemers: < 50).
  • Een rechtspersoon een tussenhoudstermaatschappij is indien er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Consolidatie Excel template

Er zal binnenkort een Excel template beschikbaar komen.

Reacties

One Comment

  1. Weder 3 juli 2020 at 23:48 - Reply

    Nuttige uiteenzetting!
    Ik wil graag een training consolidatie en jaarrekeningen samenstellen.

    Gaarne anoniem

Leave A Comment

Roel

Fijn artikel, maar...

Toch meer hulp nodig?

Gerelateerde pagina's