Desinvesteren


Desinvesteren

Op deze pagina leert u welke journaalpost u moet maken bij het desinvesteren van een bedrijfsmiddel. Om de theorie uit te leggen zal gebruikt worden gemaakt van onderstaande casus:

Een ondernemer heeft 3 jaar geleden een auto aangeschaft. Het bedrag waarvoor de auto destijds is gekocht bedraagt € 20.000. De auto is lineair afgeschreven, waarbij een afschrijvingstermijn is gehanteerd van 5 jaar en een restwaarde van € 5.000. De ondernemer wil zijn auto verkopen, omdat hij zijn oog heeft laten vallen op een grotere auto. Er is een koper voor de auto die er € 8.000 voor wil betalen. De ondernemer gaat hiermee akkoord en verstrekt de koper een verkoopfactuur inclusief 21% btw. Hoeveel bedraagt het gerealiseerde boekresultaat? En hoe dient de verkoop verantwoord te worden in de boekhouding?
Journaalpost desinvestering

Allereerst moeten we bepalen wat de boekwaarde van de auto op dit moment is. De auto is afgeschreven met € 3.000 per jaar ((€ 20.000 -/- € 5.000) / 5). Voor meer informatie over afschrijvingen kunt u terecht op de pagina ‘afschrijven’. Dat betekent dat de auto op dit moment (3 jaar na aanschaf) voor € 11.000 in de boekhouding staat. De auto is verkocht voor € 8.000, waardoor er een boekverlies is gerealiseerd van € 3.000. De boekwaarde volgens de administratie is namelijk hoger dan de verkoopprijs.

De journaalpost voor de verkoop van de auto inclusief het boekverlies luidt als volgt (er van uitgaande dat voor de verkoop van de auto een verkoopfactuur is versterkt inclusief 21% btw):

GRBOmschrijvingDebetCredit
0080Aanschafwaarde auto20.000
0085Cumulatieve afschrijvingen9.000
1300Debiteuren9.680
1500Te betalen BTW1.680
4890Boekverlies3.000

De aanschafwaarde van de auto bedroeg destijds € 20.000, waarop reeds € 9.000 was afgeschreven, waardoor de boekwaarde op het moment van verkoop € 11.000 bedraagt. De aanschafwaarde en de cumulatieve afschrijvingen worden tegengeboekt, zodat de auto uit de administratie verdwijnt. Een boekverlies wordt debet geboekt. Indien er sprake is van een boekwinst dan zou deze winst credit worden geboekt.

Er is een verkoopfactuur verstrekt voor de verkoop van de auto. De verkoopprijs bedroeg € 8.000, waarover 21% wordt berekend oftewel € 8.000 x 21% = € 1.680. Het totale factuurbedrag bedraagt derhalve € 9.680 welke als debiteurenvordering wordt geboekt. De omzetbelasting ad € 1.680 dient nog te worden afgedragen, waardoor dit bedrag is gecrediteerd (toename schuld = crediteren). Om de journaalpost sluitend te krijgen is het boekverlies ad € 3.000 gedebiteerd, welke verantwoord zal worden in de winst-en-verliesrekening.

Een boekhoudprogramma biedt veelal een eigen optie voor het verwerken van desinvesteringen, waarbij de journaalposten zoals uitgelegd in dit artikel automatisch worden gemaakt.

3 gedachten over “Desinvesteren”

 1. En stel, je hebt bovenstaand financieel gejournaliseertd. Hoe verwerk je dit in een kolommenbalans? De afschrijvingskosten heb je namelijk telkens al meegenomen in je resultatenrekening van voorgaande periodes dus die boek je niet nogmaals in zijn totaliteit toch? Als je dit op die manier zou doen krijg je dus als kosten je boekverlies + afschrijving wat in mijn ogen niet klopt.

  1. als je het hebt over Cumulatieve afschrijvingen dan staan deze credit op je balans en die moet je nu tegenboeken om het op €0,- te krijgen.
   vandaar deze boeking.
   GRB Omschrijving Debet Credit
   0085 Cumulatieve afschrijvingen 9.000 –

 2. Hallo,

  In ons geval heeft de garage de inkoop van de oude wagen (volgens btw regeling) en verkoop van de nieuwe wagen op 1 factuur gezet. Er is vervolgens btw berekend over het verschil. Er dient door ons geen verkoop factuur meer gemaakt te worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *