Resultaat deelneming


resultaat deelneming

Een vennootschap behaald elk jaar een bepaald resultaat. Dit kan een winst of verlies zijn. Wanneer een vennootschap een aandelenbelang houdt in een dochtermaatschappij zal de waarde van deze deelneming elk jaar fluctueren. De waarde van de deelneming stijgt wanneer er een positief resultaat is behaald door de dochermaatschappij. Andersom zal de waarde van de deelneming dalen indien er sprake is van een verlies.
Boekhoudkundige verwerking resultaat deelneming

De balans per 31 december 2012 van Moedermaatschappij ABC B.V. voor het verwerken van het aandeel in het resultaat van Dochtermaatschappij XYZ B.V. ziet er als volgt uit:
Journaalpost deelneming

De balans per 31 december 2012 (na winstbestemming) en de winst-en-verliesrekening over 2012 van de dochter zien er als volgt uit:

Journaalpost deelneming
Journaalpost deelneming

Het resultaat na belastingen van Dochtermaatschappij XYZ B.V. bedraagt € 16.000, waardoor de deelneming ook met dit bedrag toeneemt, omdat de moeder 100% van de aandelen in bezit heeft. De journaalpost die Moedermaatschappij ABC B.V. maakt van het resultaat van de dochter is:

GrootboekOmschrijvingDebetCredit
5000Deelneming16.000
9000Resultaat deelneming16.000

Na verwerking van het resultaat ziet de balans van de moeder er als volgt uit:

Journaalpost deelnemingen

De deelneming is gewaardeerd op € 66.000 overeenkomstig het eigen vermogen van de dochter: aandelenkapitaal ad € 18.000 + overige reserves ad € 48.000 = € 66.000. De overige reserves zijn toegenomen als gevolg van de toename van het resultaat ad € 16.000.

9 gedachten over “Resultaat deelneming”

 1. Hallo

  Ik heb een vraag

  Ik heb een deelneming van 66,7% in bedrijf A.

  Hun eigen vermogen bestaan uit
  vat ajustments
  profit and Loss of current year
  Equity Share Capital Account
  Preference Share Capital acount
  totaal van Owners equity.

  Boek ik nu de saldo van “total Owners Equity als deelneming in mijn bedrijf met jaareind?

 2. Hallo,
  ik heb een vraag. Ik kan het resultaat van de deelneming opnemen zoals in bovenstaand voorbeeld. Ik kan toch ook het resultaat uitkeren aan de moeder via de rekening courant tussen moeder en dochter? Hoe ziet de boekhoudkundige verwerking precies uit?

  En wat als ik moeder, een tussenholding en 3 dochters heeft? Het resultaat van de tussenholding bestaat uit het resultaat van de 3 dochters. Mag dat resultaat van de tussenholding weer via de rekening courant naar de moeder gaan?

  Dank voor uw antwoord.

  1. Dat kan als de dochter een dividenduitkering doet aan de moeder. Het eigen vermogen van de dochter gaat dan omlaag en de waarde van de deelneming in de moeder. Dividenduitkering kan in geld of door de rekening courant schuld van moeder aan dochter te verlagen.

   Dochter
   Eigen vermogen 100.000
   Aan RC moeder 100.000

   Moeder
   RC dochter 100.000
   Aan deelneming 100.000

 3. Hi,

  Moederbedrijf heeft 100% aandeel in dochteronderneming.

  Dochter heeft een verlies.
  Hoe verwerk ik dit in mijn balans moeder?

  Dochter verlies -100

  Deelneming Dochter 0
  Voorziening moeder 100

 4. Hallo,

  Ik heb een vraagje, als de post deelneming muteert bij de moeder, raakt dat dan de winst-en verliesrekening?

  Ik hoor graag van u

  1. Geachte meneer/mevrouw,

   Ik heb een korte vraagje betreft de fiscale balans. Als op de fiscale balans de deelneming is gewaardeerd op 600.000, maar er is in dat jaar ook sprake van een positief resultaat deelneming van 96000 ( commerciele w/v). Hoe moet de post deelneming op de fiscale balans worden gewaardeerd? Ik neem aan dat de positief resultaat fiscaal geen effect heeft en op 600.000 blijft ?

   Mvg

 5. VERLIES.

  Moet ik de boeking ook maken (negatieve cijfer) als er verlies is geleden bij de dochtermaatschapij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *