BTW Schema


Hieronder treft u een BTW schema aan met de hoofdregels van de omzetbelasting / btw / vat in Nederland. Het schema maakt allereerst een onderscheid tussen levering van goederen en het verrichten van diensten. Vervolgens bepaalt u of het gaat om een inkoop of een verkooptransactie. Tot slot bepaalt u of het gaat om een levering of dienst aan of van een ondernemer of particulier. Nadat u deze stappen heeft doorlopen weet u welk BTW percentage u moet toepassen en hoe u dit dient te verwerken in de BTW aangifte.

BTW Schema toepassen in de praktijk

Ter illustratie het volgende voorbeeld: stel u bent ondernemer voor de omzetbelasting en verkoopt tafels. Deze tafels maakt u in de fabriek in Nederland en verkoopt u onder meer aan meubelzaken in Duitsland. Welk BTW tarief moet u toepassen? En hoe verwerkt u deze transactie in de BTW Aangifte?

In het schema kijkt u allereerst naar de “levering van goederen”. De verkoop van een tafel is een fysiek product dat u verkoopt aan een derde. U verricht geen dienst. De volgende stap is of het een inkoop of verkoop transactie betreft. In dit geval gaat het om de verkoop van tafels. Nu staat u voor de keuze: betreft het de verkoop aan particulieren of aan ondernemers. In ons voorbeeld verkoopt u de tafels aan meubelzaken oftewel aan ondernemers. Deze ondernemer is gevestigd in Duitsland oftewel binnen de EU. De groene cellen geven aan dat dit een zogenaamde intracommunautaire levering betreft. De transactie is belast met 0% BTW. De omzet dient aangegeven te worden in vak 3b van de aangifte omzetbelasting. Het BTW nummer van de afnemer dient op de factuur vermeld te worden evenals dat het gaat om een ICP levering.

Voor meer informatie met betrekking tot de omzetbelasting wordt verwezen naar de volgende pagina op deze website: Omzetbelasting.

Let op! Er gelden tal van uitzonderingen op dit schema, bijvoorbeeld met betrekking tot de plaats waar (voor de BTW) de dienst wordt verricht. Raadpleeg bij twijfel altijd een BTW-specialist. Administratievoeren.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele fouten door toepassing van dit schema.

Voor een groter formaat klik op onderstaande link:
BTW schema

Link naar groter schema.

4 gedachten over “BTW Schema”

 1. Goedemiddag,

  Nu doet zich het volgende voor:
  Ik ben de verkoper van goederen. Afnemer is Belgische firma met BTW nummer. Afleveradres is haven Rotterdam in Nederland. Wat moet ik dan met de BTW op de factuur?

  Groet,

  Lili

 2. Goedendag, vraag betreffende de BTW voor verricht personenvervoer waarvan een deel binnen Nederland een deel in België voor een Nederlandse klant (ondernemer).
  Het gedeelte vervoer binnen Nederland is belast met BTW, de vraag is kan de BTW verlegd worden voor het deel buiten Nederland (België) of moet Belgische BTW in rekening gebracht worden en in België worden afgedragen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *