Een auditfile is een bestand waarin transactiegegevens over een bepaalde periode zijn opgenomen. Veelal gaat het om financiële transacties, maar het kan ook gaan om bijvoorbeeld kassatransacties. Auditfiles komen inmiddels in diverse formaten voor, waarbij de Auditfile Financieel (ADF) en de XML Auditfile Financieel (XAF) veruit de bekendste zijn. Beide formaten hebben betrekking op het vastleggen van financiële mutaties. Er bestaat daarnaast nog een auditfile voor kassatransacties de zogenoemde XML Auditfile Afrekensystemen (XAA) en een bestand gericht op transacties uit de loonadministratie de XML Auditfile Salaris (XAS). Op deze pagina gaan we nader in op de mogelijkheden die een auditfile biedt. Daarnaast kunt u via deze pagina de auditfileviewer downloaden, waarmee u ADF-auditifles kunt inlezen.

Downloaden auditfileviewer

In de praktijk wordt de auditfile met de extensie .adf nog steeds het meest gebruikt terwijl de extensie .xaf sterk in opkomst is. De auditfile financieel (.adf) heeft als voordeel dat het eenvoudig in te lezen is door middel van de zogenaamde auditfileviewer. Dit programma is ontwikkeld door de belastingdienst en kan via onderstaande link worden gedownload. Update: inmiddels wordt de auditfileviewer niet meer door de Belastingdienst ondersteund.


Mogelijkheden

Een belangrijke gebruikersgroep van de auditfile betreffen de accountants. Zij kunnen met behulp van het bestand alle geboekte journaalposten bekijken om zo een oordeel te geven omtrent de juistheid en volledigheid van de financiële administratie wat vervolgens resulteert in een jaarrekening.

De verwachting is dat de auditfile in de toekomst de bewaarplicht van de fysieke administratie gaat vervangen. Dit betekent concreet dat ondernemers geen facturen, bankafschriften etcetera hoeven te bewaren, maar kunnen volstaan met een digitaal bestand waarin alle transacties vastliggen.

In de praktijk zie je dat bedrijven die overstappen op een ander boekhoudpakket er voor kiezen om de auditfiles van de afgelopen jaren op te slaan. Hiermee wordt in principe voldaan aan de administratieplicht en bewaartermijn. Bij twijfel kunt u het beste contact opnemen met de Belastingdienst of met uw adviseur.

Reacties

One Comment

 1. marcel 7 oktober 2020 at 12:55 - Reply

  Goedemiddag
  Ik ben op zoek naar het “oude” auditfilviewer 2.3 door de Belastingdiensat ter beschikking gesteld.
  Mis onderstaande link, of kijk ik verkeerd?
  “Daarnaast kunt u via deze pagina de auditfileviewer downloaden, waarmee u ADF-auditifles kunt inlezen.”

  mvg
  marcel

Leave A Comment

Roel

Fijn artikel, maar...

Toch meer hulp nodig?

Gerelateerde pagina's