Creditnota


creditnota

Bij het maken van een verkoopfactuur kan er wel eens iets fout gaan. Er wordt bijvoorbeeld een foutieve prijs in rekening gebracht of het geleverde aantal producten is onjuist. Als de verkoopfactuur al naar de afnemer is verstuurd dan kan de afnemer verzoeken om een creditnota. Dit is niets anders dan een ‘negatieve’ verkoopfactuur. De eerder verstuurde verkoopfactuur wordt hiermee ongedaan gemaakt. Dit noem je ook wel crediteren.
Versturen van een creditnota

Om de boekhoudkundige verwerking te laten zien van een creditnota maken we gebruik van onderstaand voorbeeld:

Stel onderneming ‘de beste tent’ levert tenten aan diverse afnemers. Hieronder bevindt zich camping ‘fijne vakantie’. De camping bestelt 2 tenten voor € 500 per stuk. De administratrice van De Beste Tent is niet oplettend en verstuurd per ongeluk een verkoopfactuur voor 2 tenten van € 600 per stuk. De volgende journaalpost wordt van deze transactie geboekt in de administratie van De Beste Tent:

GrootboekOmschrijvingDebetCredit
1300Debiteuren1.452
8000Omzet1.200
1500Te betalen omzetbelasting252

Gelukkig is de administratrice van de camping een stuk alerter. Zij merkt op dat de prijs volgens de inkoopfactuur niet overeenkomt met de prijs die is afgesproken en verzoekt om een creditfactuur. De administratrice van ‘De Beste Tent’ excuseert zich voor de fout en stuurt een creditfactuur en een juist verkoopfactuur. De journaalpost van de creditnota ziet er als volgt uit:

GrootboekOmschrijvingDebetCredit
1300Debiteuren1.452
8000Omzet1.200
1500Te betalen omzetbelasting252

De journaalpost van de juiste verkoopfactuur ziet er als volgt uit:

GrootboekOmschrijvingDebetCredit
1300Debiteuren1.210
8000Omzet1.000
1500Te betalen omzetbelasting210

Camping ‘Fijne Vakantie’ boekt 3 inkoopfacturen: een inkoopfactuur met de foutieve prijs, de creditnota die deze factuur ongedaan maakt en de inkoopfactuur met de juiste prijs. Per saldo staan de kosten slechts één keer in de financiële administratie tegen het juiste bedrag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *