Bij het maken van een verkoopfactuur kan er wel eens iets fout gaan. Er wordt bijvoorbeeld een foutieve prijs in rekening gebracht of het geleverde aantal producten is onjuist. Als de verkoopfactuur al naar de afnemer is verstuurd dan kan de afnemer verzoeken om een creditnota. Dit is niets anders dan een ‘negatieve’ verkoopfactuur. De eerder verstuurde verkoopfactuur wordt hiermee ongedaan gemaakt. Dit noem je ook wel crediteren.

Versturen van een creditnota

Om de boekhoudkundige verwerking te laten zien van een creditnota maken we gebruik van onderstaand voorbeeld:

Stel onderneming ‘de beste tent’ levert tenten aan diverse afnemers. Hieronder bevindt zich camping ‘fijne vakantie’. De camping bestelt 2 tenten voor € 500 per stuk. De administratrice van De Beste Tent is niet oplettend en verstuurd per ongeluk een verkoopfactuur voor 2 tenten van € 600 per stuk. De volgende journaalpost wordt van deze transactie geboekt in de administratie van De Beste Tent:

Grootboek Omschrijving Debet Credit
1300 Debiteuren 1.452
8000 Omzet 1.200
1500 Te betalen omzetbelasting (BTW) 252

Gelukkig is de administratrice van de camping een stuk alerter. Zij merkt op dat de prijs volgens de inkoopfactuur niet overeenkomt met de prijs die is afgesproken en verzoekt om een creditfactuur. De administratrice van ‘De Beste Tent’ excuseert zich voor de fout en stuurt een creditfactuur en een juist verkoopfactuur. De journaalpost van de creditnota ziet er als volgt uit:

Grootboek Omschrijving Debet Credit
1300 Debiteuren 1.452
8000 Omzet 1.200
1500 Te betalen omzetbelasting (BTW) 252

De journaalpost van de juiste verkoopfactuur ziet er als volgt uit:

Grootboek Omschrijving Debet Credit
1300 Debiteuren 1.210
8000 Omzet 1.000
1500 Te betalen omzetbelasting (BTW) 210

Camping ‘Fijne Vakantie’ boekt 3 inkoopfacturen: een inkoopfactuur met de foutieve prijs, de creditnota die deze factuur ongedaan maakt en de inkoopfactuur met de juiste prijs. Per saldo staan de kosten slechts één keer in de financiële administratie tegen het juiste bedrag.

Reacties

Leave A Comment

Roel

Fijn artikel, maar...

Toch meer hulp nodig?

Gerelateerde pagina's