Verkopen


verkopen

Boekhouden is niets anders dan het maken van journaalposten, zoals u heeft kunnen lezen op de pagina boekhoudregels. Voor elke verkooptransactie die u doet moet een journaalpost worden gemaakt in uw financiële administratie. Hierbij kan een onderscheid worden gemaakt in verkopen die direct worden afgerekend (contante verkopen) en verkopen die later zullen worden betaald, omdat een factuur wordt verstrekt (verkopen op rekening).
Contante verkopen

De journaalpost die moet worden gemaakt van een verkoop die direct wordt afgerekend aan de kassa zal worden geïllustreerd aan de hand van het volgende voorbeeld: stel u bent een fietsenmaker en verkoopt een fiets voor € 121 (inclusief BTW) aan een klant. De klant rekent het product direct aan de kassa af. De journaalpost van deze transactie luidt als volgt:

GrootboekOmschrijvingDebetCredit
1000Kas121
8000Omzet100
1500Te betalen omzetbelasting21

U ontvangt € 121 die u in de kassa stopt, daardoor neemt de kas toe (toename bezit = debiteren). U hebt bovendien een fiets geleverd aan een klant, waardoor het juridisch eigendom van persoon is veranderd, waardoor u omzet mag nemen (toename opbrengsten = crediteren). De meeste ondernemers dienen 21% belasting af te dragen over de gerealiseerde omzet (voor meer informatie over de omzetbelasting klik op deze link). Derhalve boeken we een schuld op die nog afgedragen moet worden aan de belastingdienst (toename schuld = crediteren).

Stel dat de klant de aankoop van de fiets per pin had voldaan. Het geld komt dan niet terecht in de kas, maar wordt een aantal dagen later ontvangen per bank. In plaats van de rekening #1000 kas te hanteren wordt nu gekozen voor de rekening #2900 tussenrekening pinbetalingen. Wanneer het pinbedrag vervolgens per bank is ontvangen wordt de volgende boeking gemaakt:

GrootboekOmschrijvingDebetCredit
1100Bank121
2900Tussenrekening pinbetalingen121

Hierdoor staat er per saldo geen bedrag meer op de tussenrekening.


Verkopen op rekening

Stel dat een klant er voor kiest om de betaling niet direct aan de kassa te voldoen, maar om een factuur vraagt die hij vervolgens later thuis per bank zal betalen. De journaalpost die gemaakt dient te worden van een dergelijke verkoop op rekening luidt als volgt:

GrootboekOmschrijvingDebetCredit
1300Debiteuren121
8000Omzet100
1500Te betalen omzetbelasting21

In plaats van de rekening kas in het voorbeeld van een contante betaling wordt nu gekozen voor de rekening debiteuren. De fietsenmaker heeft namelijk een vordering op de klant (toename bezit = debiteren). Wanneer de klant vervolgens de fiets per bank betaalt neemt de vordering af. De volgende journaalpost wordt gemaakt bij ontvangst van de € 121 per bank:

GrootboekOmschrijvingDebetCredit
1100Bank121
1300Debiteuren121

De bank neemt toe (toename bezit = debiteren) terwijl de debiteurenvordering afneemt (afname bezit = crediteren).

2 gedachten over “Verkopen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *